2016. február 8., hétfő

Csirkemájkrém házilag




Hozzávalók:

30 dkg csirkemáj
3 evőkanálnyi kacsazsír (vagy liba/sertés)
5 dkg füstölt szalonna, lehetőleg húsos
1 db nagyobb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db keményre főtt tojás
5 dkg puha vaj
Ízesítésre: só, bors, morzsolt majoránna, mustár

Elkészítés:

A zsíron megpirítjuk, kiolvasztjuk a felaprított húsos szalonnát, rádobjuk a felkockázott vöröshagymát, és együtt megdinszteljük.
Hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vagdalt májat, ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, és az aprított fokhagymával.

Addig sütjük, pároljuk fedő alatt, míg belül a máj már nem marad rózsaszínű (kb. 7-8 perc).
A tűzről levesszük, keverőedénybe öntjük a ragut, hozzáadjuk a vajat, a mustárt, és a feldarabolt főtt tojást, majd turmixoljuk. A fűszerezést ekkor még egyszer ellenőrizzük, hátha kíván még utólagos ízesítést a krém.

Általában teljesen krémszerű masszát készítek belőle, de lehet úgy is, hogy a májas ragut krémesítjük, és a kis kockákra apróra vágott főtt tojást a végén keverjük hozzá, így rusztikusabb lesz a pástétom, és lehet tojás nélkül is készíteni. 
Ha esetleg túl sűrű a massza, tejszínnel lazítható.
Pár napig gond nélkül eltartható a hűtőben zárt edényben.
Nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések: