2014. január 5., vasárnap

Grízgaluska (tönköly búzadarából)





Hozzávalók:

1 tojás
1 diónyi lágy/ olvasztott kacsazsír (vagy más zsiradék, olaj is lehet)
1 csipetnyi szódabikarbóna
3 púpozott evőkanálnyi búzadara (gríz)

Elkészítés:

A tojást és a zsiradékot villával habosra verjük.
Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű, se túl lágy, se túl kemény massza ne legyen belőle, miközben a szódabikarbónát is jól elkeverjük benne.
Ízlés szerint sózzuk, ízesíthetjük apróra vagdalt petrezselyemzölddel, vagy szárított zöldségkeverékkel is.
Az edényt lefedjük, és állni hagyjuk 20-30 percet. Van, aki egyáltalán nem, vagy pedig ettől több ideig pihenteti, szerintem felesleges hosszabb időt erre fordítani.

Bőséges mennyiségű vizet forralunk, sózzuk, szárított zöldségkeveréket is adhatunk hozzá (én mindig teszek).
Van, aki közvetlenül a levesbe szaggatja a galuskákat, én mindig külön főzöm ki.

A víz ne lobogjon erősen, inkább csendesen, gyöngyözve forrjon, miközben vízbe mártott teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat.
Úgy szaggassuk ki a galuskákat, hogy már ne keverjünk a masszán, a leeső kis darabkákat szépen nyomogassuk a többi masszához a kanállal.

Főzés közben kevergetni nem kell, vagy csak nagyon lazán, óvatosan keverjük meg kissé, ha szükségesnek ítéljük.
Nem kell sokáig főzni, öt perc elég, akkor zárjuk el a lángot, fedővel takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni kb. 20 percig.
A gőzben szépen megduzzadnak a galuskák, nagyok lesznek, puhák, és rezgősek. Akinek nem tetszik, hogy nagy lesz, mokkáskanalat is használhat a szaggatáshoz.




Persze ha valaki úgy szereti, ha kemény és rágós, akkor ezt a módszert nem ajánlom. :-)

4-6 személyre kb. 3 tojással kell számolni, ilyenkor a szódabikarbóna mennyisége egy késhegynyi legyen. A szódabikarbónával óvatosan bánjunk, ne tegyünk bele sokat, mert széteshetnek teljesen galuskák!
Természetesen sima búzadarából is ugyanígy készíthető.


Nincsenek megjegyzések: