2013. február 18., hétfő

Magvas kockák (gluténmentesen is)




Hozzávalók:

12.5 dkg zabpehelyliszt (gluténmentesen: rizsliszt, vagy más gluténmentes liszt)
12.5 dkg rizsliszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
3 evőkanálnyi hideg víz (szükség szerint)
1 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi egész szemes mák
1 evőkanálnyi szezámmag
1 evőkanálnyi durvára őrölt napraforgó mag

Tetejére:

1 tojás fehérje
1-2 evőkanálnyi reszelt sajt / szezámmag - tetszés szerint

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy nyújtható állaga legyen a tésztának.
Fél órán át hűvös helyen pihentetjük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártott derelyevágóval kockákra vágjuk a tésztát, tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, meghintjük reszelt sajttal vagy szezámmaggal.

Előmelegített sütőben sütjük ki kb. 200 °C-on, kb. 20-25 perc alatt.
A színe miatt kicsit nehéz megállapítani, mikor sült meg, a sajtos darabokon jobban látható.
Teljesen kihűlt állapotában finom igazán,- legalábbis szerintem. Melegen egyáltalán nem ízlett, hidegen annál inkább.
A liszt tetszőleges lehet, nem fontos ezekkel a lisztekkel dolgozni.

Nincsenek megjegyzések: