2012. december 9., vasárnap

Almás mákos sütemény





Hozzávalók:

3 tojás
3 evőkanál xylit
2 evőkanál méz
3 db nagy alma (kb. 50 dkg tisztított, reszelt állapotban)
10 dkg darált mák
1 csomag (12 g) sütőpor
5 dkg aprószemű zabpehely
2 evőkanál darált lenmag
½ citrom leve és reszelt héja
½ kávéskanálnyi őrölt fahéj (mézeskalács fűszerkeverék is jó)
15-20 dkg aszalt gyümölcs tetszés szerint (itt: aszalt szilva)

Tetejére: mandulaforgács

Elkészítés:

A mákot kevés cukorral ledaráljuk.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukor maradék részével és a mézzel, hozzáadjuk a citromlével meglocsolt reszelt almát, a sütőporral elkevert mákot, a zabpelyhet, a lenmagot, és ízesítjük citromhéjjal és fahéjjal.

Az édesítés lehet ízlés szerinti, nálam körülbelül történt.
Az aszalt gyümölcsöt feldaraboljuk, és elkeverjük a masszában.(Én a tetejére szórtam, de jobb lett volna elkeverni benne.)
Végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt vagy kikent közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, tetejére mandulaforgácsot szórunk.
Előmelegített 170-180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük.

Ha a zabpehely helyett szintén mákot adunk hozzá, a lisztérzékeny diétába is beleillik.

Nincsenek megjegyzések: