2012. november 2., péntek

Kókuszos sütemény / gluténmentesen is




A piskóta ideális a maradék tojásfehérjék felhasználásához, most 4 tojásfehérje lett felhasználva egész tojásokkal kombinálva.
Számítsunk rá, hogy meglehetősen kiadós ez a mennyiség, ha kisebb létszámra sütünk, érdemes arányosan csökkenteni a mennyiséget.

Hozzávalók a tésztához:

7 tojás fehérje
3 egész tojás
25 dkg cukor / nádcukor
7 evőkanál forró víz
3 evőkanál olaj
10 dkg rizsliszt
  8 dkg zabliszt / gluténmentesen: rizsliszt itt is
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
1 csomag (12 g) sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

2 csomag karamell ízű pudingpor / gluténmentesen: Haas csokoládé ízű pudingpor
5 dl tej
3 tojás sárgája
25 dkg cukor / nádcukor
3 evőkanál főzött feketekávé
25 dkg vaj

Lapok kenéséhez: bármilyen lekvár
Itt: kb. 30 dkg narancsos-almás házi lekvár

Tetejére csokimáz:

3 evőkanál cukor / nádcukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz (ha nem elég, adhatunk hozzá még egy keveset)
10 dkg vaj

Elkészítés:

A forma mérete: 38 X 24 cm, 5 cm magas tészta lesz belőle.

Tészta készítése:

A 10 tojásfehérjét felverjük habosra, lassan hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként belekeverjük a 3 tojás sárgáját.
Óvatosan belecsorgatjuk a vizet és az olajat, végül az előzőleg elkevert száraz hozzávalókat forgatjuk a habos keverékbe.

A masszát sütőpapírral bélelt közepes méretű formába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 170 °C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt. (hőlégkeveréses sütőben 150 °C ).
A sütő ajtaját érdemes picit kitámasztani egy hurkapálcikával, hogy a gőz szabadon el tudjon távozni ahhoz, hogy szép magas piskótánk legyen.

A tésztát hagyjuk a tepsiben hűlni, majd borítsuk ki lisztezett felületre, és húzzuk le róla a papírt.
3 lapra vágjuk. Vigyázni kell, mert kissé törékeny a tészta, ha már felvágtuk.
Ha netán eltörne az összeállításnál, a töltésnél  össze lehet illeszteni a darabokat, lényeg, hogy az maradjon épségben, amelyik a tetejére kerül.

Krém készítése:

A pudingporokat elkeverjük 15 dkg cukorral, a 3 tojás sárgájával, a kávéval és annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes massza legyen belőle.
A maradék tejet felforraljuk, kis adagokban hozzácsorgatva a pudingos masszához, és állandó keveréssel sűrűre főzzük. (Ehhez másik edényt használtam, nem azt, amiben a tejet forraltam, így nem ragadt le a puding.)
Időnként megkevergetve hagyjuk kihűlni. Hideg vízbe állítva az edényt, gyorsabban haladunk.

A vajat kihabosítjuk 10 dkg porcukorral, majd kanalanként hozzáadva a lehűtött pudingos masszát, egynemű krémet keverünk belőle.

A lapokat megtöltjük úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. A két alsó lapot a krém alatt lekvárral kenjük meg.

Tetejére csokimáz kerül:

A cukrot elkeverjük a kakaóval, a vízzel, és kis lángon kevergetve összeolvasztjuk. 
Levesszük a tűzről, és a vajat is elkeverjük benne.

Amikor megdermed a csokoládé, meleg vízbe mártott, éles, hosszú élű késsel szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Meleg víz, vágás, késtörlés..., ismétlés.... :-)

Ennél a receptnél a fő szempont a gluténmentesség volt, az édesítést mindenki saját tetszése szerint variálhatja, mivel elég sok cukrot tartalmaz. 







Nincsenek megjegyzések: