2012. május 17., csütörtök

Hamis túrógombóc

Hozzávalók: 

15 dkg köles (előző este beáztatni)
6 dkg tönkölybúzadara
10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1-2 evőkanál bio növényi margarin
5 dl rizstej
2-3 dl szójajoghurt
20 dkg nádcukor
3 evőkanál nádporcukor
1 citrom
0,5 dl olaj
1 csipet tengeri só

Elkészítés: 

A rizstejet feltesszük melegedni és hozzátesszük a leszűrt, beáztatott kölest és nádcukrot. Kevergetve addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Beletesszük a darát és a margarint, majd készre főzzük.
Letakarva félretesszük hűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a morzsát, olajon kicsit megpirítjuk, 1-2 evőkanál vizet tehetünk hozzá, de nem szükséges.
Amikor kézmeleg a köles, belekeverjük a citrom levét, a sót és 1 dl szójajoghurtot.
Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá.
A formálható állagú kölesből (ha híg, tegyünk még hozzá búzadarát, és hagyjuk állni egy kicsit) kerek gombócokat készítünk, amiket a kész morzsában megforgatunk.
Tányérra tesszük, majd szójajoghurttal és porcukorral tálaljuk.

Forrás: Gabonaételek, Napfényes Élet Alapítvány kiadványa, 2007
A receptet még nem próbáltam ki, a fotó nagyon ígéretes róla a könyvben.

Nincsenek megjegyzések: