2010. október 23., szombat

Sütőtökös mákos pite


Fotó

Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt fehér
10 dkg tönkölyliszt teljes őrlésű
1/2 csomag sütőpor
20 dkg vaj
1 csipetnyi só
10 dkg nádcukor/ vagy ízlés szerint méz
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl- igény szerint
reszelt citromhéj
1-2 mokkáskanálnyi vanília aroma

Töltelék:

20 dkg tisztított, kis kockára vagdalt sütőtök
1-2 evőkanálnyi vaj
2 dl gabonatej
15 dkg nádcukor / vagy más édesítő ízlés szerint
1 teáskanálnyi reszelt narancs, - vagy citromhéj
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
20 dkg darált mák
5 dkg zabkorpa

1 tojás-kenéshez

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojássárgáját, és ízlés szerint édesítjük.
Annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
A hűtőben pihentetjük kb. fél órát.

A töltelékhez a sütőtököt kevés vajon átforgatjuk.
A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd beleöntjük az összes többi hozzávalót, és besűrítve felfőzzük.
Végül beleforgatjuk a sütőtököt is.

A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) közepes méretű tepsibe fektetjük.
A tölteléket a tésztára simítjuk.
A töltelék alá bármilyen pikáns lekvárt is kenhetünk.

A maradék kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk, vagy vékony rudakat sodrunk belőle, és rácsosan a töltelékre helyezzük.
A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával vagy felvert tojással.

180 °C - on sütjük ki, míg meg nem pirul, kb. 25-30 perc alatt.
Amennyiben mézzel ízesítjük a tésztát, a sütési időre figyeljünk, ne süssük túl.

Nincsenek megjegyzések: