2010. szeptember 27., hétfő

Lángos 3. (kefires)



Hozzávalók:

25 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
2.5 dkg élesztő
1 kávéskanál méz
1 kávéskanál só
1 dl kefir
kb. 3 dl langyos víz

a sütéshez napraforgóolaj

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük az elmorzsolt élesztővel, hozzáadjuk a mézet, a sót, majd a kefirrel és a vízzel simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, könnyen nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk, és középről kiindulva, a széle felé kihúzgáljuk a tésztát.


Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, és a lángosokat szép pirosra sütjük mindkét oldalukon.
Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép, én a hideg kelesztésű kefires lángos ismerem.

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)
Igen, én is szoktam hideg kelesztéssel készíteni...