2009. február 11., szerda

Töltött csiga és kifli



Hozzávalók:

1 adag édes kelt tészta (az „Almás táska” receptjénél megtalálható a részletes leírás)

Töltelék:

10 dkg mazsola
10 dkg apróra vagdalt mandula
½ kávéskanál fahéj
2 evőkanál méz
½ dl tejszín – az adalékokat kikeverjük

Tetejére:

1 tojássárgája
1 evőkanál víz

Elkészítés:

A jól megkelt tésztát még egyszer gyorsan átgyúrjuk, és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, téglalap alakúra.
Megkenjük a töltelékkel, és a hosszabbik oldaláról feltekerjük.
A tekercsből kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk (kb. 20 db lesz belőle), kizsírozott sütőlapra tesszük, majd a tetejüket vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük.
Meleg helyen további 10 percig pihentetjük.

Hideg sütőbe tesszük, középső sínre, és kb. 20-25 perc alatt, 200°C –on kisütjük.

Diós töltelék:

20 dkg darált dió / mogyoró
½ dl tejszín
½ kávéskanál fahéj
1-2 evőkanál méz
2 tojásfehérje – az adalékokat a tojásfehérje kivételével összekeverjük, a végén adjuk hozzá a fehérje keményre vert habját.

Töltelék aszalt sárgabarackkal:

15 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg darált dió / mogyoró
¼ kávéskanál vanília
½ dl tejszín

A barackot kb. 3 órán át vízbe áztatva puhítjuk, majd leöntjük és leitatjuk a felesleges vizet, és apróra vagdaljuk, ezután keverjük össze a többi adalékkal.

Ebből a kelt tésztából, és a töltelékekkel kifliket is készíthetünk:

A tésztából 10 x 10 cm-es négyzeteket szabunk, átlósan félbevágjuk. Ezeknek a háromszögeknek a közepébe kávéskanállal tölteléket halmozunk, és kifli – alakra összecsavarjuk, miközben a végeik csücskét jól összenyomjuk.

Ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a csigáknál, kb. 20 db lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések: