2008. március 10., hétfő

Grahampogácsa

Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg étkezési korpa
1 tojás
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
25 dkg margarin
1 pohár tejföl

1 dl étolaj
1.5 dl tej
só, köménymag

Elkészítés:

A megsózott, korpával elkevert 30 dkg lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, hozzáadjuk a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, a sárgákat, a tejfölt, és az olajat.
A maradék 5 dkg lisztet 20 dkg margarinnal morzsoljuk össze, és hideg helyre tegyük.

Az élesztős tésztát keményre kidagasztjuk, kinyújtjuk, rákenjük a többi margarint, összehajtjuk, majd 20 percig pihentetjük.
Ezt a hajtogatást még kétszer végezzük el a pihentetési idővel, mindig megtartva a hajtogatás eredeti irányát.
A harmadik pihentetés után egy ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, tetejét vagdossuk be, és szaggassuk ki.
Tetejét kenjük meg tojássárgájával (ha elkeverjük egy kis olajjal, szép fényes lesz a pogácsa), és meghinthetjük köménnyel.

Előmelegített, forró sütőben sütjük ki.

A recept Bokor Katalin: „Táplálékod legyen gyógyítód” c. könyvében található.

Nincsenek megjegyzések: