2008. február 10., vasárnap

Citromos kalács


Hozzávalók:

4 tojás
22 dkg nádcukor
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja, és leve

Bevonat:

tortabevonó étcsokoládé, vagy citromos máz

Hozzávalók a mázhoz:

30 dkg szitált porcukor
2 tojásfehérje
1/2 citrom leve

A tojások fehérjét a cukorral és a citromlével simára keverjük, a forró süteményre öntjük. (Ha a még langyos sütőben szárítjuk, amitől szép fényessé válik.)

Elkészítés:

A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet, a vajat, a citromhéjat, a levet, végül óvatosan forgatjuk hozzá a tojások keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt formában, jól előmelegített sütőben, 180 °C –on, kb. 30-35 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

Rácson hagyjuk kihűlni, gőzfürdőben felolvasztott, egy kis olajjal elegyített csokoládéval vonjuk be, vagy citromos mázzal.

Egyszerű, és nagyon finom, a citromos mázzal finomabban érvényesül a citrom íze, de ízlés kérdése, kinek melyik tetszik jobban.

Nincsenek megjegyzések: